De meeste zeeaquaria worden na verloop van tijd een soort van postzegelverzameling. De, volkomen begrijpelijke, hebberigheid van het verzamelen van zoveel mogelijk soorten en kleuren zorgt esthetisch vaak voor een rommelig ogend aquarium.

In een bedrijfsomgeving of strak interieur staat een aquarium dat rust uitstraalt vaak mooier. In dit rif aquarium is heel bewust gekozen voor een bepaalde opbouw en keuze van dieren.

Eerst is er een plan gemaakt waar we welk koraal wilden plaatsen en welke bij welke kleurschakering deze het beste tot hun recht komen. De koralen zijn allen LPS ( Large Polyp Stony Corals). In de regel zijn deze koralen eenvoudiger te houden omdat ze minder gevoelig zijn voor instabiliteit in waterwaardes.

Design reef tank met vooral euphyllia ancora en acanthastrea soorten
Design reef tank met vooral euphyllia ancora en acanthastrea soorten

De euphylia’s (bovenkant van het rif) geven het rif een rustig bewegend en “donzig” effect. De ancanthastrea zorgen voor een contrast van kleur. Er is gekozen voor een overgang van groen naar oranje naar rood.

Door bewust een koralen plan te maken en daar je scape op aan te passen is het mogelijk om een zeeaquarium te creƫren dat rust uitstraalt.