In samenspraak met de klant heb ik dit aquarium ontworpen. Gekozen is voor een Beta aquarium van 90x50x50 met opti white glas. Dit glas heeft een lager ijzergehalte en is daarom minder groen wanneer je er doorheen kijkt. De 50 cm diepte van het aquarium geeft meer ruimte om te spelen met diepte. Er is verder gekozen voor een Oase biomaster 350 met verwarming en een Twinstar 900EA verlichting.

Na het installeren van de techniek is de bodem opgebouwd. Hiervoor is JBL lava substrate en Tropica soil (powder en normale korrel). Er is een vrij steile helling gemaakt om de illusie te geven dat de bak dieper is.

Ik heb de klant gevraagd het hout al een aantal weken onder water te leggen waardoor de kans dat het bij het vullen gaat drijven verkleint wordt. Het hout is de basis van de hardscape. Landschapsstenen zijn gekozen om het hout te ondersteunen. Door gebruik te maken van grote stenen voor en kleine stenen achter wordt er meer diepte aan de scape toegevoegd.

Om geen risico te lopen met pest dieren en algen is gekozen voor invitro planten van Tropica. In deze potjes zitten meer stekken dan je denkt waardoor je een groter oppervlakte kan beplanten. Ik adviseer altijd om zwaar te beplanten, minimaal 60% van je aquarium.

Het is altijd mooi om te zien hoe een scape zich ontwikkeld. Dit gaat vaak nooit in een rechte lijn maar kent zijn pieken en dalen. Met het harde werk van de klant en advies van Indoor Nature Design is een visie werkelijkheid geworden.