Over een aantal maanden is er weer de Vivarium beurs in Rosmalen. Ook dit jaar organiseren ze weer een aquascape wedstrijd voor de beste aquascapers van Nederland.

Anders dan een foto wedstrijd worden allen aquascapes tijdens de vivariumbeurs live beoordeeld door een vakjury. Alle scapers zijn tijdens een scape event bij Aquaflora begonnen met hun scape. De hardscape werd gekozen en Aquaflora stelde planten beschikbaar voor de inrichting.

Vorig jaar heeft Ruben meegedaan en in dit artikel leggen we uit hoe we tot deze scape zijn gekomen en waar we tegenaan liepen.

Vivarium contest tank 2018 Ruben Rensink

Het idee was om met mini landschapsteen een grot te maken door stenen op elkaar te plakken. Mini landschapsteen (blauwgrijs) geeft een mooi contrast met de groene en rode planten in een scape en had daarom de voorkeur. Tijdens het scape event bleek echter dat de mini landschapsteen te grof was en te lastig te breken was om de noodzakelijke details in de grot te krijgen.

Wanneer plan A niet blijkt te werken moet jij je idee aanpassen. Nachten van visualisatie en talloze tekeningen konden na een klein uurtje de prullenbak in. Een scaper moet flexibel kunnen zijn. Je moet je niet blind staren op een idee wanneer de praktische uitwerking niet in de buurt van je visie komt.

Aanpassen en doorpakken dus. Een alternatief werd gevonden in Dragon stone. Deze bruine steen heeft geen inpakt op je waterwaardes en is eenvoudig te breken. Door kleine afgebroken stukjes te gebruiken is het gelukt de grot te creƫren die ik voor ogen had.

Mijn inspiratie was een weide op een heuvelrug met een grote diversiteit aan planten. De ruimte achter de grot is gevuld met Tropica soil en beplant met een grote verscheidenheid aan planten (rotala, lobelia, hottonia, hygrophila, micranthenum).

De micranthenum monte carlo groeit vaak naar beneden idee was om het over de grot heen te laten groeien als een soort van klimop. Er is alleen gekozen voor planten met kleine bladeren. Op deze manier blijven de verhoudingen tussen scape, aquarium en grot in tact.

Dit alles resulteerde in een verdiende 3e plek: