De klant heeft vroeger een aquarium gehad maar algen hebben hem uit de hobby verdreven. Het lukte hem niet om het aquarium voor een langere periode stabiel en algen arm te laten draaien.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en een jaar geleden werd besloten om de hobby nogmaals een kans te geven. Met hulp van Indoor Nature Design werd een plan opgesteld om het plezier weer terug te vinden in de hobby.

Een eerste stap bij inrichten van een aquarium is het verzamelen van idee├źn en deze uitwerken naar een concreet plan. Inspiratie voor dit aquarium werd gehaald uit aquaria ingericht in de Hollandse Stijl (Dutch Style).

Een klassieke Hollandse plantenbak voldoet aan een aantal regels. Enkele daarvan zijn:

  • Het aantal soorten planten in het aquarium is de lengte van het aquarium in centimeters gedeeld door 10. Voorbeeld: in een aquarium met een lengte van 100 cm mogen 100:10= 10 plantensoorten.
  • Er mogen geen planten naast elkaar staan met gelijke bladstructuur of kleur
  • Er staat niet of nauwelijks hardscape in het aquarium. Diepte wordt gecreeerd door “straatjes” te maken van planten.
  • De zijkanten van het aquarium worden beplant waardoor er een soort van kijkdoos effect ontstaat.

Een aantal van deze regels hebben we toegepast op het ontwerp maar doordat het aquarium van twee kanten inkijk heeft en de klant graag een stuk hout in het aquarium wilde is gekozen voor een cross-over style tussen een Hollandse plantenbak en een nature style aquarium.

Onderstaande video geeft een impressie van het aquarium een aantal weken na opstart:

Indoor Nature Design heeft de inrichting ontworpen van het aquarium en uitgevoerd. Alles in samenwerking met de klant. Daarbij heeft Indoor Nature Design op afstand advies gegeven over onderhoud, plantenvoeding en viskeuze.

Lees hier de review van Frans Verhof